Kdy a co jíst abychom spalovali tuky

Při redukci nadváhy je kupodivu důležité nehladovět. Nesmíme mít mezi jídly příliš dlouhé pauzy. Na druhou stranu k hubnutí nevede ani příjem stravy v příliš krátkých intervalech. Tělo pak nedostane žádný čas na pálení tukových zásob. Jak to, že nesmíme jíst příliš často ani příliš málo ? Nejprve trochu teorie...

Kdykoliv se najíme, stoupne nám (podle toho, co a kolik jsme toho snědli) koncentrace cukru v krvi. Na to zareaguje slinivka břišní, která vypustí do krevního oběhu inzulín. Inzulín je hormon, který má za úkol "otvírat" buňky a tím ukládat živiny do buněk. Vlivem inzulínu se dostávají aminokyseliny (pocházející z požitých bílkovin), glukóza (ze sacharidů) a mastné kyseliny (z tuků) z krve do buněk. Inzulín má nejsilnější anabolické (budovací) schopnosti ze všech hormonů. Při výskytu vyšších koncentrací inzulínu v krvi se přepíná chod látkové výměny do stavu „tvoření, budování“. Po najezení se vždy určité množství inzulínu vyloučí do krve a v takovém případě se okamžitě zastavuje uvolňování tuků z tukových buněk.

To by tedy znamenalo, že proto, abychom mohli neustále hubnout, by bylo ideální vůbec nejíst ? Kdepak. Vy dobře víte, že takto bychom se moc daleko nedostali, protože bohužel tělo při hladovění přednostně spotřebovává vlastní bílkoviny. A ty jsou pro nás velmi důležité – bez nich prostě nemáme kde tuky spálit…

Prostě je to o kompromisu. Je třeba vytvořit takové podmínky, kdy se "vlk nažere a přitom koza zůstane celá". Potřebujeme to zařídit tak, abychom na jedné straně ztráceli tukové rezervy, ale zároveň abychom při tom nezpomalovali rychlost metabolismu a neochuzovali se při redukčním procesu o důležitou svalovou tkáň. Proto nám vychází, že po velkých jídlech - snídaně a oběd, musíme asi tak 3-4 hodiny počkat než si budeme moci dát další nášup. Pokud bychom si dopřáli jídlo příliš brzo, zbytečně bychom zastavili proces "pálení" tuků (viz účinek inzulínu). První dvě až tři hodiny po jídle přijímají buňky energii pocházející z požité stravy. Až se veškeré živiny přesunou z krve do buněk a tam se spálí, teprve potom může přijít řada na využívání vlastních energetických rezerv. Zprvu slouží k tomuto účelu především cukr uložený v játrech, později to, o co nám nejvíce jde - tuky. Hubnout - vyprazdňovat tuková depa začínáme až s určitým odstupem od jídla.

To ovšem není všechno – spalování tuků také ovlivňuje co a kolik jsme toho v posledním jídle snědli. Po klasickém obědě, který sestává z polévky, masa a přílohy si budeme muset počkat na spotřebovávání tuku z našich vnitřních rezerv mnohem delší dobu, než kdybychom snědli jen samostatné ovoce. Po jednodušším a menším jídle začínáme pálit své tuky dříve. Proto pokud si budete dávat na svačiny právě jen 1-2 kousky ovoce nemusíte na další jídlo čekat 3-4 hodiny. Požité ovoce (pokud je snězené samostatně) se velice rychle dostane ze žaludku do střev. Rozložené sacharidy poskytnou energii, ta se spotřebuje, množství inzulínu v krvi se poměrně rychle vrátí k nízkým hodnotám a spalování tuků může být brzy obnoveno. Takže po dopoledním ovoci např. v 10:30 si můžete klidně již ve 12:00 oběd určitě dát. Za to po obědě musíme na další jídlo počkat delší dobu. Byla by věčná škoda kdybychom po obědě, který skončil ve 12:30, si dávali v 15:00 k odpolední kávičce nějaký "zákusek". Teď, když už jsme mohli začít "hubnout", nám díky zákusku vypustí slinivka inzulín do krve. Místo toho, aby šli tuky ven z buněk, nevyjdou žádné a právě požitá energie, kterou rozhodně nepotřebujeme, naopak v tukových buňkách skončí...

Mgr. Vlastimil Chadim, NUTRIVIA dietologická poradna

Více informací najdete na www.e-hubnuti.cz a www.nutrivia.cz

NUTRIVIA s.r.o.
Bratří Čapků 14
602 00 Brno
tel. 543 215 333

autor: Mgr. Vlastimil Chadim přečteno: 50205
Přidat příspěvek
Diskuze k tomuto článku nebyla otevřena. Otevřetete tuto diskuzi přidáním Vašeho příspěvku.
Jméno:
Titulek:
E-mail:
Příspěvek:
Kód:
bezpečnostní kód
sportovní zprávy

Rakousko neklaplo, ale v Příbrami přesedáme do jiného vlaku!

Fri, 26 Jul 2024 10:58:37 GMT
Stanislav Budil s Petrem Vejvodou si účast na rakouské Rallye Weiz 2024 představovali úplně ...
zdroj: eWRC.cz

Jakub Brázda: “Věděl jsem, že se do tempa dostanu i ve čtyřkolce”

Fri, 26 Jul 2024 10:36:07 GMT
V roce 2008 vyhrál Jakub Brázda titul ve třídě N2 v Mistrovství České republiky ve ...
zdroj: eWRC.cz

V Paříži dnes rozdělí prvních 14 sad medailí, ve hře je i 19 Čechů

Sat, 27 Jul 2024 01:01:00 +0200
Paříž - Dnes bude na olympijských hrách v Paříži největší pozornost upřena na obě ...

Olympijské hry začaly, oheň v Paříži zapálili Pérecová a Riner

Fri, 26 Jul 2024 23:34:00 +0200
Paříž - Francouzský prezident Emmanuel Macron pronesl protokolem předepsanou větu a ...
home kontaktynapište náme-shop - e kulturistikagalerie sportovců
Akční balíčkyBCAA - AminokyselinyProteinyAnabolizérySpalovače - CarnitinIontové nápojeGaineryDietyCreatinevýprodej
377 461 999, 373 701 730
fitsport@fitsport.eu


Použité obrázky jsou ze serveru
Copyright (c) 123RF Stock Photos