Recepty - snídaně šampiónů - krvavý steak + fotonávod
Bílé maso je bílé maso, ale občas může lézt už krkem a navíc hovězí maso z mladého býčka taky není špatné. Jednoduchý recept na steak z falešné svíčkové by měl zvládnout i úplný nováček v kuchyni. Máte to i s fotkama...
Hovězí steak - recept
Suroviny: falešná hovězí svíčková, hořčice, pepř, citrón, olej, sůl
Falešná svíčková je takový ten delší a užší libový kousek masa (špalík) - stojí okolo 200 Kč (a méně) za kg. Odkrojíme z tohoto špalíku plátky dle hladu či potřeby, asi tak 1,5 cm silné (silnější budou krvavější).
Ostrým nožem uděláme po stranách steaku asi 1-2 cm zářezy - aby se nám steak nekroutil. Každou stranu prostě trochu nařízneme. Maso z obou stran lehce naklepeme.
Finta - aby nám maso "necákalo" po kuchyni, naklepáváme jej přes (nebo v) mikroténový sáček. Opět z obou stran osolíme, opepříme, pokapeme citrónovou šťávou, nejlépe z čerstvého citrónu...
... potřeme trošičkou olivového oleje (může být i obyč, ale olivový je lepší) a obyčejnou hořčicí. Vše opět z obou stran. Ideální je nechat takto namarinované maso alespoň hodinku "nasávat atmosféru" někde v chladu, třeba v ledničce.
Steaky můžeme dělat na pánvičce s nepřilnavým povrchem (teflonka) a nebo můžeme použít grilovací desku, která se jednoduše položí na sporák a zapálí se pod ní plyn... je to pecka, dá se takto grilova zdravě a bez tuku.
Takže šup s tím na grill, můžeme si k tomu přihodit rozpůlená cherry rajčátka nebo jinou zeleninu.
Každou stranu děláme na docela rozpálené pánvičce či grilu asi 5 minut. Občas maso přitlačíme vidličkou, aby se propekl i vnitřek. Platí, že pokud chceme mít maso uprostřed šťavnatější a středně (medium) udělané, děláme spíše na prudším ohni kratší dobu. Pokud chceme maso i uprostřed dobře udělané (well-done), pak mírnější oheň a delší doba.
Jak to říkal jeden z buranů ve filmu Kurvahošigutentag - "Dejte mi taky to médium" - tak já to taky raději méně propečené.
autor: redakce | přečteno: 42821 |
06.10.2009 14:00:36
Masíčko bylo výborné, pochutnala si celá rodinka a k předchozímu komentáři jen tolik, že sto lidí - sto chutí.
Kam dál?
- Recepty - Grilovaná kuřecí prsíčka s dresingem + fotonávod
- Recepty - snídaně šampiónů - krvavý steak + fotonávod
- Fitness sekaná z kuřecích prsíček + foto postup
- Dnešní recept - sendvič s kuřecím masem
- Recepty - Kuřecí lehké rizoto + fotonávod
- Recepty - kuřecí řízečky obalené v kukuřičných lupíncích + foto postup
- Recepty - plný hrnec kuřecího masa + fotonávod
- Snídaně, jedno z nejdůležitějších jídel dne