Recepty - snídaně šampiónů - krvavý steak + fotonávod

Bílé maso je bílé maso, ale občas může lézt už krkem a navíc hovězí maso z mladého býčka taky není špatné. Jednoduchý recept na steak z falešné svíčkové by měl zvládnout i úplný nováček v kuchyni. Máte to i s fotkama...


Hovězí steak - recept

Suroviny: falešná hovězí svíčková, hořčice, pepř, citrón, olej, sůl

Falešná svíčková je takový ten delší a užší libový kousek masa (špalík) - stojí okolo 200 Kč (a méně) za kg. Odkrojíme z tohoto špalíku plátky dle hladu či potřeby, asi tak 1,5 cm silné (silnější budou krvavější).



Ostrým nožem uděláme po stranách steaku asi 1-2 cm zářezy - aby se nám steak nekroutil. Každou stranu prostě trochu nařízneme. Maso z obou stran lehce naklepeme.



Finta - aby nám maso "necákalo" po kuchyni, naklepáváme jej přes (nebo v) mikroténový sáček. Opět z obou stran osolíme, opepříme, pokapeme citrónovou šťávou, nejlépe z čerstvého citrónu...



... potřeme trošičkou olivového oleje (může být i obyč, ale olivový je lepší) a obyčejnou hořčicí. Vše opět z obou stran. Ideální je nechat takto namarinované maso alespoň hodinku "nasávat atmosféru" někde v chladu, třeba v ledničce.



Steaky můžeme dělat na pánvičce s nepřilnavým povrchem (teflonka) a nebo můžeme použít grilovací desku, která se jednoduše položí na sporák a zapálí se pod ní plyn... je to pecka, dá se takto grilova zdravě a bez tuku.



Takže šup s tím na grill, můžeme si k tomu přihodit rozpůlená cherry rajčátka nebo jinou zeleninu.



Každou stranu děláme na docela rozpálené pánvičce či grilu asi 5 minut. Občas maso přitlačíme vidličkou, aby se propekl i vnitřek. Platí, že pokud chceme mít maso uprostřed šťavnatější a středně (medium) udělané, děláme spíše na prudším ohni kratší dobu. Pokud chceme maso i uprostřed dobře udělané (well-done), pak mírnější oheň a delší doba.



Jak to říkal jeden z buranů ve filmu Kurvahošigutentag - "Dejte mi taky to médium" - tak já to taky raději méně propečené.


autor: redakce přečteno: 42941
Přidat příspěvek
Jméno:
Titulek:
E-mail:
Příspěvek:
Kód:
bezpečnostní kód
Mája | reagovat
06.10.2009 14:00:36
Hovězí steak
Masíčko bylo výborné, pochutnala si celá rodinka a k předchozímu komentáři jen tolik, že sto lidí - sto chutí.
stránka: 1
sportovní zprávy

Sezona první

Sun, 29 Dec 2024 15:28:33 GMT
Devětadvacátého dubna se dvě minuty před devátou začala psát nová kapitola českého ...
zdroj: eWRC.cz

Matěj Manderla: „Potenciál Adama jsem už vyčerpal“

Sun, 29 Dec 2024 13:57:58 GMT
Pětatřicetiletý Matěj Manderla ve své druhé sezoně v rally dosáhl na celkové vítězství v ...
zdroj: eWRC.cz

Polská antidopingová agentura nebude pro Šwiatekovou požadovat trest za doping

Mon, 30 Dec 2024 17:19:00 +0100
Varšava - Polská antidopingová agentura (POLADA) dnes oznámila, že nebude požadovat trest ...

Fotbalové legendy Slavie a Sparty se opět představí v Silvestrovském derby

Mon, 30 Dec 2024 13:55:00 +0100
Praha - Před polednem posledního dne roku se tradičně odehraje v Edenu Silvestrovské derby ...
home kontaktynapište náme-shop - e kulturistikagalerie sportovců
Akční balíčkyBCAA - AminokyselinyProteinyAnabolizérySpalovače - CarnitinIontové nápojeGaineryDietyCreatinevýprodej
377 461 999, 373 701 730
fitsport@fitsport.eu


Použité obrázky jsou ze serveru
Copyright (c) 123RF Stock Photos