Výživová strategie před cvičením a sportovním výkonem - AMINOKYSELINY
Výživová strategie před cvičením a sportovním výkonem AMINOKYSELINY
Co obsahuje tento díl
- zdůrazní změnu jídelníčku před tréninkem, jehož cílem je rozvoj svalové hmoty
- doporučí efektivní časování příjmu aminokyselin
- popíše důležitost aminokyseliny L-leucin při sportu
V minulém díle jsme se věnovali příjmu sacharidů a jejich nejvhodnějším formám před výkonem. Tento navazující díl se zaměřuje na to, …
… jak je to s příjmem bílkovin před výkonem
Některé tréninky vytrvalců jsou zaměřeny spíše na rozvoj síly než vytrvalosti. Před takovými tréninky, jejichž hlavním cílem je zvýšení svalové síly a/nebo svalové hmoty, je vhodná jiná strava než v případě vytrvalostních výkonů. Obecně platí, že růst svalových vláken je umocněn intenzivním silovým tréninkem spojeným s dostatečným příjmem esenciálních aminokyselin. To je způsobeno dvěma paralelně probíhajícími procesy: syntézou (tedy tvorbou) a degradací (tedy naopak znehodnocením či úbytkem) svalových bílkovin. Vzájemná bilance těchto dvou procesů může podpořit růst svalů pouze v případě, že syntéza převyšuje degradaci. Vedle toho jsou však tyto dva procesy stimulovány různými výživovými složkami. Silový trénink stimuluje uvolňování hormonů s anabolickým (růstovým) účinkem, jako je IGF-1, a hormonů ovlivňujících účinky mTOR (enzym aktivovaný cvičením a příjmem aminokyselin, především leucinu), který stimuluje syntézu bílkovin. Především během cvičení platí, že průběžný příjem aminokyselin má vysoký synergický efekt, jsou-li současně stimulovány IGF-1 a mTOR.
Bílkovinová syntéza i degradace jsou ovlivněny koncentrací esenciálních aminokyselin v plasmě. Klíčovým faktorem je však časování příjmu a dostupnosti esenciálních aminokyselin. Syntéza bílkovin je podporována vysokou hladinou esenciálních aminokyselin v plasmě, což je způsobeno strmým nárůstem jejich koncentrace. Takový koncentrační „šok“ má však nízkou schopnost zabránit degradaci bílkovin (Boirie, 1997). Naopak, přiměřený, prodloužený a postupný nárůst zabraňuje degradaci bílkovin a má nulový vliv na jejich syntézu (Dangin, 2001). Je zřejmé, že obojí, tedy jak rychlá absorpce, tak pomalé uvolňování aminokyselinových zdrojů je užitečné v různých případech.
Z odborných vědeckých výzkumů týkajících se příjmu bílkovin před cvičením s cílem dosáhnout svalové hypertrofie (růst svalů vlivem zvětšování objemu jednotlivých svalových buněk) vyplývají doporučení na zařazení podpůrného doplňku stravy s touto charakteristikou:
- vysoký obsah esenciálních aminokyselin
- vysoký obsah leucinu
- vysoká míra vstřebání
Výzkum provedený Univerzitou v Texasu (Tipton, 2001) ukázal, že kombinace sacharidů a relativně malé dávky čistých esenciálních aminokyselin (6 g) vedla k významnějšímu zvýšení syntézy bílkovin, když byla přijata právě před svalovým cvičením, a nikoliv okamžitě po skončení tréninkové jednotky. Viz následující graf vyjadřující míru tvorby svalových bílkovin v závislosti na časování příjmu aminokyselin:
Tipton ve své studii (2001) předkládá následující vysvětlení: významné zvýšení toku krve do svalů během cvičení může vyvolat dočasné zvýšení spotřeby esenciálních aminokyselin pro syntézu bílkovin v případě, že budou včas dostupné pro svalová vlákna.
Pokračování v dalším článku ...
Velký výběr aminokyselin najdete v našem e-shopu ZDE : BCAA - AMINOKYSELINY
(zpracováno ve spolupráci s Aliancí výživových poradců ČR a vědeckým týmem Enervit Equipe)
autor: Enervit Equipe | přečteno: 5712 |
Kam dál?
- MAXI PRO 90 - představujeme Proteinové doplňky s obsahem 80% a více proteinů
- Jakub Milý: Předsoutěžní příprava a suplementace - část 2.
- Je vhodný kreatin pro každého?
- Akční balení - Anabolic Monster Whey 2200g + Monster Shaker !!!
- Doplňky výživy - co a kdy brát?
- Co jíst před výkonem ?
- PRŮVODCE SPALOVAČI TUKU
- Co je to glukosamin?
- Víte, že creatin a kasein ... ??
- Jak sval funguje, aneb hrátky s ionty…
- Jak nakupovat proteinové, energetické nebo dietní tyčinky
- Sacharidy – základní informace a rozdělení - II
- Sacharidy ve výživě a sportu - GLUKOZA a ISOMALTULOZA
- Sacharidy ve výživě a sportu - MALTODEXTRINY a SACHAROZA
- Termogenika 2