Bílkoviny a aminokyseliny – alfa a omega v posilovně
Jak již bylo řečeno dříve, bílkoviny, neboli proteiny jsou opravdovým základem nejen posilovacího tréninku. Proteiny jsou totiž v organismu všudypřítomné. Jsou jak častou stavební jednotkou (základ svalů, kostí i vazů), tak především součást všech enzymů, to znamená látek hlídajících a usměrňujících veškeré metabolické pochody (ano, i ty související s posilováním). My se ale nyní nebudeme zabývat metabolismem jako takovým příliš do hloubky a spíš se podíváme na bílkoviny co do jejich příjmu a zhruba si přiblížíme jejich přeměny v organismu a úskalí v jejich požívání ...
Proteiny nejsou ve své podstatě nic jiného než jen řetězec základních stavebních kamenů, a to sice aminokyselin. Takovýchto aminokyselin se v lidském těle vyskytuje 20 (v některých literaturách může být uvedeno 21). Tyto se dělí na neesenciální (tělo je dokáže vyrobit) a esenciální (obsahují některé řetězce, které tělo nedokáže připravit, a tudíž jsme odkázáni na jejich příjem v potravě). Je zajímavé, že pomocí pouhých 20 aminokyselin je možno poskládat nepřeberné množství proteinů jen jejich prostým přeskupením. Tomu se říká stavebnicový princip.
Ale co jde složit, musí jít také rozložit. Prakticky žádná bílkovina, kterou sníme, není využita ve formě, ve které jsme ji přijali. Mimo jiné to souvisí s tím, že i relativně stejné bílkoviny jsou jen zdánlivě podobné, jelikož jsou stavěny podle jiného klíče a tudíž nemusí být v jiných podmínkách plně funkční. Proteiny musí být tedy stupňovitě rozštěpeny (nejdřív na kratší řetězce tzv. oligopeptidy a až posléze na jednotlivé aminokyseliny) v žaludku a ve dvanáctníku. Odtud jsou pak krví transportovány do jater, což je orgán odpovědný za zpracování aminokyselin, ať už se jedná o jejich likvidaci nebo přestavbu či poskládání.
Během vstřebávání aminokyselin může ovšem nastat poměrně závažný problém. Ne všechny aminokyseliny jsou totiž „vycucávány“ stejně rychle. A v případě, že je některá z aminokyselin ve výrazném přebytku, může potlačit vstřebávání těch ostatních, čímž se dostávají do silného nepoměru. To se dá napravit například tím, že začneme užívat preparáty jednotlivých nebo směsí aminokyselin. To se dá samozřejmě použít (a taky se využívá) v kulturistice. Přímým požíváním aminokyselin se šetří čas potřebný k rozkladu bílkovin a efekt je proto rychlejší. Ale pozor, polykáním volných aminokyselin nevyřešíme problém s budováním svalové hmoty, ale spíše můžeme kontrolovat poměr, v jakém aminokyseliny přijímáme, což je důležité například pro ochranu svalové hmoty. Jedinou vadou na kráse je, že jde o nepřirozený způsob a dlouhodobé užívání (teď myslím dlouho v jednom kuse) by mohlo mít neblahý vliv na metabolismus bílkovin po vysazení a je proto dobré se poradit s odborníkem nebo trenérem.
Preparátu existuje několik. Asi nejznámější jsou pod označením AMINO. Nejedná se o směs aminokyselin, nýbrž o směs oligopeptidů. Potom lze zakoupit i směsi buď všech anebo různých kombinací aminokyselin, nebo dokonce aminokyseliny samotné (takto specializované směsi slouží ale většinou jako léčebné prostředky).
Akční balení aminokyselin můžete zakoupit ZDE: Aminokyseliny, BCAA
autor: Jaromír Josiek | přečteno: 17971 |
Kam dál?
- Vitamíny - 2. - rozpustné v tucích
- Chcete zvítězit v boji proti tělesnému tuku ? Pak je tu LIPOLEAN !!
- Tajemství Gainerů – zázrak cukrů během cvičení
- Anabolické steroidy
- Sacharidy ve výživě a sportu - GLUKOZA a ISOMALTULOZA
- Tuk - dobrý sluha, ale špatný pán II.
- Termogenika – velký hit v hubnutí?
- Gelatina + Coral Calcium
- Sacharidy – proč je užívat
- Amino Hydro - představujeme Aminokyseliny
- Pár tipů pro ENDOMORFA - vhodné doplňky a strava
- Vitargo - Dopřejte si 100 oktanů navíc !!
- Příjem cukrů před výkonem ??
- Jaký je rozdíl mezi 60% a 90% proteinem
- Beef Extra Amino - místo hovězího steaku 6 tabletek?