Sacharidy – základní informace a rozdělení
Sacharidy, cukry, škroby, karbohydráty, uhlohydráty, glycidy, uhlovodany…, pod těmito všemi názvy najdeme živinu, jež tvoří (většinou) největší část našeho jídelníčku. Sacharidy můžeme rozdělit na stravitelné a nestravitelné (vláknina-viz samostatný článek o vláknině). Stravitelné sacharidy členíme na jednoduché a složité...
Jednoduché sacharidy dělíme na další dvě skupiny:
monosacharidy (tvořeny jedním cukrem)
glukóza-cukr hroznový, přirozeně obsažený v medu, hroznovém víně či „uměle“ v cucavých bonbónech či Glukopuru
fruktóza-cukr ovocný, jehož zdrojem je opět med a především ovoce
galaktóza-součást mléčného cukru
disacharidy (tvořeny dvojicí monosacharidů)
sacharóza-cukr řepný (glukóza+fruktóza), což je cukr, kterým přislazujeme hotové pokrmy, nápoje a který se nachází v průmyslově vyráběných potravinách a nápojích
maltóza-cukr sladový (glukóza+glukóza), jehož nejvýznamnějším zdrojem je pivo
laktóza-cukr mléčný (glukóza+galaktóza) v mléčných výrobcích
Druhou skupinu - složité sacharidy tvoří polysacharidy, které jsou zásobní formou rostlinných a živočišných buněk (škrob, dextriny, glykogen). Hlavním zdrojem škrobů jsou obilniny a výrobky z nich, luštěniny, brambory, ořechy, olejnatá semena a některá zelenina. Glykogen je zásobní forma cukru živočišných buněk. Najdeme jej především v játrech a v ledvinách. Zvěřina, koňské a králičí maso mají též jisté množství svalového glykogenu (maso je slabě nasládlé).
Toto členění sacharidů na „jednoduché“ a „složité“ cukry je důležité pro bližší pochopení proč „není cukr jako cukr“ v jiných článcích o sacharidech.
Sacharidy a gainery zakoupíte v našem e-shopu ZDE : Sacharidy a gainery
MUDr. Filip Hudeček, NUTRIVIA dietologická poradna
Více informací najdete na www.nutrivia.cz
NUTRIVIA s.r.o.
Bratří Čapků 14
602 00 Brno
tel. 543 215 333
autor: MUDr. Filip Hudeček | přečteno: 12959 |
Kam dál?
- Tuk - dobrý sluha, ale špatný pán I.
- Amino Hydro - představujeme Aminokyseliny
- Pálení tuků - v posilovně asi ne
- Catua Bolix - zvyšování hladiny testosteronu
- Znáte přírodní afrodisiaka ?
- Výživová strategie před cvičením a sportovním výkonem - AMINOKYSELINY
- Sacharidy – proč je užívat
- Jaký je rozdíl mezi 60% a 90% proteinem
- HCA - kyselina hydroxycitronová
- Je vhodný kreatin pro každého?
- Termogenika – velký hit v hubnutí?
- Gelatina + Coral Calcium
- Vitamíny - 2. - rozpustné v tucích
- Co je to glukosamin?
- Jakub Milý: Předsoutěžní příprava a suplementace - část 3.