Sacharidy – základní informace a rozdělení
Sacharidy, cukry, škroby, karbohydráty, uhlohydráty, glycidy, uhlovodany…, pod těmito všemi názvy najdeme živinu, jež tvoří (většinou) největší část našeho jídelníčku. Sacharidy můžeme rozdělit na stravitelné a nestravitelné (vláknina-viz samostatný článek o vláknině). Stravitelné sacharidy členíme na jednoduché a složité...
Jednoduché sacharidy dělíme na další dvě skupiny:
monosacharidy (tvořeny jedním cukrem)
glukóza-cukr hroznový, přirozeně obsažený v medu, hroznovém víně či „uměle“ v cucavých bonbónech či Glukopuru
fruktóza-cukr ovocný, jehož zdrojem je opět med a především ovoce
galaktóza-součást mléčného cukru
disacharidy (tvořeny dvojicí monosacharidů)
sacharóza-cukr řepný (glukóza+fruktóza), což je cukr, kterým přislazujeme hotové pokrmy, nápoje a který se nachází v průmyslově vyráběných potravinách a nápojích
maltóza-cukr sladový (glukóza+glukóza), jehož nejvýznamnějším zdrojem je pivo
laktóza-cukr mléčný (glukóza+galaktóza) v mléčných výrobcích
Druhou skupinu - složité sacharidy tvoří polysacharidy, které jsou zásobní formou rostlinných a živočišných buněk (škrob, dextriny, glykogen). Hlavním zdrojem škrobů jsou obilniny a výrobky z nich, luštěniny, brambory, ořechy, olejnatá semena a některá zelenina. Glykogen je zásobní forma cukru živočišných buněk. Najdeme jej především v játrech a v ledvinách. Zvěřina, koňské a králičí maso mají též jisté množství svalového glykogenu (maso je slabě nasládlé).
Toto členění sacharidů na „jednoduché“ a „složité“ cukry je důležité pro bližší pochopení proč „není cukr jako cukr“ v jiných článcích o sacharidech.
Sacharidy a gainery zakoupíte v našem e-shopu ZDE : Sacharidy a gainery
MUDr. Filip Hudeček, NUTRIVIA dietologická poradna
Více informací najdete na www.nutrivia.cz
NUTRIVIA s.r.o.
Bratří Čapků 14
602 00 Brno
tel. 543 215 333
| autor: MUDr. Filip Hudeček | přečteno: 14140 |
Kam dál?
- Sacharidy – základní informace a rozdělení
- Chcete pořádný steak? Dejte si Anabolic Monster BEEF 90% Protein !!
- Vitamíny - 2. - rozpustné v tucích
- NO systémy - Revoluce v růstu čisté svalové hmoty
- Vitamíny - 1. - rozpustné ve vodě
- Jakub Milý: Předsoutěžní příprava a suplementace - část 2.
- Termogenika – velký hit v hubnutí?
- Jakub Milý: Předsoutěžní příprava a suplementace - část 1.
- Je vhodné doplňovat energii přímo při posilování?
- Sacharidy – základní informace a rozdělení - II
- Výživová strategie - před cvičením a sportovním výkonem - SACHARIDY
- Chceš být silný a svalnatý jako býk ? - tak je tu ISOBEEF !!
- Bílkoviny – proteiny v doplňkové výživě a jejich formy
- Bílkoviny – moc nebo málo?
- MAXI PRO 90 - představujeme Proteinové doplňky s obsahem 80% a více proteinů






























