Jak nakupovat proteinové, energetické nebo dietní tyčinky
Ať se jedná o proteinové, energetické, či „dietní“ tyčinky, je právě tato kategorie oblastí, kde by měl zákazník věnovat maximální pozornost složení výrobku, konkrétně etiketě. Snížíte tak riziko, že Vaše peníze vyhodíte z okna. Zde je několik praktických rad, které Vám usnadní rozhodování při Vašem výběru...
PRVNÍ KROK - ETIKETA - každá etiketa obsahuje následující údaje, které je důležité sledovat. Na jejich základě můžete velmi účinně porovnávat jednotlivé tyčinky.
NUTRIČNÍ INFORMACE: zde najdete informaci o obsahu energie, bílkovin, cukrů, tuků, vitamínů, minerálů atd. ve 100g produktu, popř. v jedné tyčince.
SLOŽENÍ: složení představuje řádkový seznam, kde musí být uvedeny všechny složky v jejich použité formě. Pořadí složek je dáno množstvím, to znamená, že na prvním místě je složka, které je v produktu nejvíce a na posledním složka, které je v produktu nejméně. Právě složení Vám poskytne nejvíce „skrytých“ informací o daném produktu. Při porovnávání jednotlivých tyčinek se zaměřte hlavně na obsah jednoduchých cukrů, tuků a bílkovin v nutričních informacích. Ve složení hledejte následně jejich formu. Následně vzhledem ke kvalitě produktu vztahujte cenu.
Dobrá rada: Zejména u tzv. proteinových tyčinek (tyčinky s vysokým obsahem bílkovin), sledujte složení bílkovinného spektra. Dejte přednost tyčinkám, které obsahují kvalitní zdroje jako je mléčná, syrovátková, či sojová bílkovina. Naopak nekvalitním, často používaným zdrojem z hlediska biologické hodnoty je kolagen, či želatina a to z důvodu nízké ceny. Jeho velkou „slabinou“ je nízký obsah esenciálních aminokyselin. Důvodem je původ - zdrojem želatiny jsou např. hovězí kůže, prasečí špárky (nohy), části kostry atd., ty se následně v procesu výroby zbavují ochlupení a tuku a za pomocí kyseliny se štěpí a homogenizují do konečné podoby, jejíž název je právě hydrolyzovaná želatina, kolagen atd.. Pokud tedy daná proteinová tyčinka, nebo i jiný produkt jako jsou např. tekuté aminokyseliny obsahuje hydrolyzovanou želatinu, jedná se o neplnohodnotnou, „nastavenou“ bílkovinu z hlediska kvality produktu (výjimkou jsou produkty zaměřené přímo na zdraví kloubního aparátu).
DRUHÝ KROK – CHUŤ A STRAVITELNOST – nebojte se vyzkoušet více zdrojů a v rámci kroku číslo jedna vyberte z dané kategorie tyčinku, která Vám nejvíce „sedí“.
Proteinové a energetické tyčinky a gely můžete nakoupit v našem e-shopu:
proteinové, energetické nebo dietní tyčinky
autor: Jiří Žižlavský | přečteno: 15530 |
Kam dál?
- PURE COCO - Kokosová voda - skvělý sportovní nápoj
- Průvodce speciálními doplňky výživy pro svalový objem a sílu II.
- Tuk - dobrý sluha, ale špatný pán I.
- Sacharidy ve výživě a sportu - GLUKOZA a ISOMALTULOZA
- Bílkoviny a aminokyseliny – alfa a omega v posilovně
- Chcete zvítězit v boji proti tělesnému tuku ? Pak je tu LIPOLEAN !!
- Jak nakupovat proteinové, energetické nebo dietní tyčinky
- Tribulus Terrestris - svalová hmota na úkor tuku?
- NO systémy - Revoluce v růstu čisté svalové hmoty
- Sacharidy – základní informace a rozdělení
- Víte, že creatin a kasein ... ??
- AMIX BCAA MegaFuel 6000
- L-karnitin a jeho formy
- HCA - kyselina hydroxycitronová
- Bílkoviny – proteiny v doplňkové výživě a jejich formy