Vitamíny - 2. - rozpustné v tucích

Většina lidí si vitaminy koupí, aniž by věděla, čím jsou vlastně užitečné. Jiní zase vědí, že některých mají nedostatek, a tudíž je volí specificky. Tak nejprve si tedy všeobecně řekneme, „Co jsou tedy ty vitaminy ?“. Na prvním místě jsou bezprostředně nezbytnou součástí lidského těla, a tudíž i jídelníčku.

Tyto organické látky nejčastěji přijímáme potravou, až na tři výjimky, kterými jsou vitaminy H, K a D. Vitaminy H a K se tvoří v tlustém střevě za pomocí střevních mikroorganismů a vitamin D, můžeme přijímat také kůží ze slunečního a UV záření. Mají značný vliv na správnou funkci našeho organismu, čili i jeho orgánů. Při jejichž nedostatku, se můžeme setkat s charakteristickou chorobou hypovitaminózou. Když některý vitamin zcela chybí, vzniká avitaminóza. Z hlediska funkce vitamíny dělíme na rozpustné ve vodě (komplex vitaminu B, vitamin C) a na rozpustné v tucích (vitaminy A, D, E, K). Vitaminy rozpustné ve vodě neumí naše tělo dlouhodobě ukládat.

Zato vitaminy rozpustné v tucích získáváme především z potravy, která obsahuje živočišné nebo rostlinné tuky a jsou nejčastěji uloženy v játrech, kde jsou schopny vydržet jeden, dokonce až dva roky.

Dělíme je na:

2)Vitaminy rozpustné v tucích

Vitamin A (axeroftol, karoten, retinol)
Pro nás:
Podílí se na všech hlavních funkcích našeho organismu. Pokožce přispívá zdravým vzhledem a našim očím dokonalým zrakem, díky tvorbě zrakového pigmentu. Tímto nás chrání i před šeroslepostí. Podporuje správný růst a vývoj kostí, zubů a posiluje imunitní systém. Je důležitý pro činnost pohlavních žláz a užívá se na prevencích a při léčbách rakovin.

Rady a zajímavosti
Beta-karoten je provitaminem A (organismus si z něj vytvoří vitamin A podle své potřeby). Prvním projevem nedostatku vitaminu A je svědící „husí kůže“ na těle. Je lékem na spalničky.

Zdroje:
Máslo, maso (hovězí, telecí a vepřová játra), mléčné produkty (především tučné), ovoce a zelenina (se žlutým nebo oranžovým zabarvením, tmavozelené listy zeleniny), rybí tuk, žloutky vajec…

Vitamin D (ergokalciferol, cholekalciferol, kalciferol)
Pro nás:
Pro děti je nezbytný. Ty ho potřebují pro správný růst a vývoj kostí. V poslední době, se dokonce přišlo i na to, že vitamin D je účinným prostředkem snižujícím astmatické záchvaty u dětí. Dále snižuje potřebu sprejů, které obsahují antiastmatika. Dospělým lidem zase zaručuje kvalitu kostí. Těhotným ženám pomáhá před vznikem roztroušené sklerózy. Je považován i za velice významný prostředek prevence vzniku rakoviny prostaty.

Rady a zajímavosti
Můžeme ho přijímat i ze slunečního záření, kdy se v pokožce ergosterol mění na vitamin D. Musíme si dát, ale i pozor kvůli karcinogenním vlastnostem tohoto záření. V běžných potravinách je dosti vzácný. Nejbohatším zdrojem je stále působení ultrafialových paprsků. Netučné i nízkotučné mléko neobsahuje žádný vitamin D. Patří mezi vitaminy, které jsou nejvíce nedostatkové.

Zdroje:
Především RYBÍ TUK, dále ryby (treska, tuňák, sardinky), vaječný žloutek, sluneční a UV záření…

Vitamin E (tokoferol)
Pro nás:
Je především lékem na srdce, svalové problémy a nemoci vyskytujících se u žen. Léčí a pomáhá udržovat kvalitu kůže. Celkově nám dodává chuť do života. Ženám posouvá hranici menopauzy a má příznivé účinky na kosti. Vyléčil dokonce i nemoci jako bércové vředy, těžké opařeniny či zánět ledvin.

Rady a zajímavosti
Užití železa na vitamin E, jej ničí. Proto by rozdíl mezi podáním obou látek, měl být 6 až 12 hodin. Omega 3 nenasycené mastné kyseliny (rostlinné oleje) zvyšují potřebu vitaminu E. Může nám uškodit při revmatických chorobách srdce a při úporné hypertenzi.

Zdroje:
Fazole, hrách, máslo, mléčné produkty, obilniny (kukuřice, pšeničné klíčky), olej (kukuřičný, sojový, z obilních klíčků), vejce, zelenina (listová)…

Vitamin K (fytochinon, fytomenadion)
Pro nás
Je důležitý pro správnou srážlivost krve. Má příznivé účinky na kosti, u kterých může zvýšit minerální hustotu. Celkově podporuje buněčný růst.

Rady a zajímavosti
Má schopnost výrazně snížit vylučování vápníku močí. Je mnohosložkový (vitamin K1 - je přítomen v rostlinách; vitamin K2 – produkují ho bakterie v zažívacím ústrojí; vitamin K3 - je syntetický a může se v organismu člověka a některých zvířat, přeměnit na vitamin K2). Vytváří se v tlustém střevě.

Zdroje
Vitamín K je ve všem, co je zelené. To díky tomu, protože je závislý na chlorofylu, který je obsažen v rostlinách. Dále se například vyskytuje v červené řepě, mrkvi, rajčatech, sójovém oleji, špenátu, šípkách a ve vepřových játrech.




Vitamíny C, B, E atd.... si můžete objednat za zvýhodněnou cenu ZDE: Vitamíny

autor: redakce přečteno: 6322
Přidat příspěvek
Diskuze k tomuto článku nebyla otevřena. Otevřetete tuto diskuzi přidáním Vašeho příspěvku.
Jméno:
Titulek:
E-mail:
Příspěvek:
Kód:
bezpečnostní kód
sportovní zprávy

Tovární jezdci se nezastaví

Fri, 26 Apr 2024 08:15:18 GMT
Sotva skončila Croatia Rally, pozornost továrních týmů se přesunula k dalším soutěžím.
zdroj: eWRC.cz

Smutnou a těžkou Vltavu vyhráli Štajf s Havelkovou

Fri, 26 Apr 2024 07:41:54 GMT
Historic Vltava Rallye má za sebou jeden z nejsložitějších a nejobtížnějších ročníků.
zdroj: eWRC.cz

Zachová se jako první Češka stala mistryní Evropy v judu

Fri, 26 Apr 2024 16:10:00 +0200
Záhřeb - Renata Zachová je mistryní Evropy v judu. Ve finále kategorie do 63 kilogramů ...

V neděli vyvrcholí základní část fotbalové ligy, Sparta se představí v Olomouci

Fri, 26 Apr 2024 16:41:00 +0200
Praha - Třicátým kolem vyvrcholí v neděli základní část první fotbalové ligy. ...

zdroj:

zdroj:
home kontaktynapište náme-shop - e kulturistikagalerie sportovců
Akční balíčkyBCAA - AminokyselinyProteinyAnabolizérySpalovače - CarnitinIontové nápojeGaineryDietyCreatinevýprodej
377 461 999, 373 701 730
fitsport@fitsport.eu


Použité obrázky jsou ze serveru
Copyright (c) 123RF Stock Photos