Vitamíny - 2. - rozpustné v tucích
Většina lidí si vitaminy koupí, aniž by věděla, čím jsou vlastně užitečné. Jiní zase vědí, že některých mají nedostatek, a tudíž je volí specificky. Tak nejprve si tedy všeobecně řekneme, „Co jsou tedy ty vitaminy ?“. Na prvním místě jsou bezprostředně nezbytnou součástí lidského těla, a tudíž i jídelníčku.
Tyto organické látky nejčastěji přijímáme potravou, až na tři výjimky, kterými jsou vitaminy H, K a D. Vitaminy H a K se tvoří v tlustém střevě za pomocí střevních mikroorganismů a vitamin D, můžeme přijímat také kůží ze slunečního a UV záření. Mají značný vliv na správnou funkci našeho organismu, čili i jeho orgánů. Při jejichž nedostatku, se můžeme setkat s charakteristickou chorobou hypovitaminózou. Když některý vitamin zcela chybí, vzniká avitaminóza. Z hlediska funkce vitamíny dělíme na rozpustné ve vodě (komplex vitaminu B, vitamin C) a na rozpustné v tucích (vitaminy A, D, E, K). Vitaminy rozpustné ve vodě neumí naše tělo dlouhodobě ukládat.
Zato vitaminy rozpustné v tucích získáváme především z potravy, která obsahuje živočišné nebo rostlinné tuky a jsou nejčastěji uloženy v játrech, kde jsou schopny vydržet jeden, dokonce až dva roky.
Dělíme je na:
2)Vitaminy rozpustné v tucích
Vitamin A (axeroftol, karoten, retinol)
Pro nás:
Podílí se na všech hlavních funkcích našeho organismu. Pokožce přispívá zdravým vzhledem a našim očím dokonalým zrakem, díky tvorbě zrakového pigmentu. Tímto nás chrání i před šeroslepostí. Podporuje správný růst a vývoj kostí, zubů a posiluje imunitní systém. Je důležitý pro činnost pohlavních žláz a užívá se na prevencích a při léčbách rakovin.
Rady a zajímavosti
Beta-karoten je provitaminem A (organismus si z něj vytvoří vitamin A podle své potřeby). Prvním projevem nedostatku vitaminu A je svědící „husí kůže“ na těle. Je lékem na spalničky.
Zdroje:
Máslo, maso (hovězí, telecí a vepřová játra), mléčné produkty (především tučné), ovoce a zelenina (se žlutým nebo oranžovým zabarvením, tmavozelené listy zeleniny), rybí tuk, žloutky vajec…
Vitamin D (ergokalciferol, cholekalciferol, kalciferol)
Pro nás:
Pro děti je nezbytný. Ty ho potřebují pro správný růst a vývoj kostí. V poslední době, se dokonce přišlo i na to, že vitamin D je účinným prostředkem snižujícím astmatické záchvaty u dětí. Dále snižuje potřebu sprejů, které obsahují antiastmatika. Dospělým lidem zase zaručuje kvalitu kostí. Těhotným ženám pomáhá před vznikem roztroušené sklerózy. Je považován i za velice významný prostředek prevence vzniku rakoviny prostaty.
Rady a zajímavosti
Můžeme ho přijímat i ze slunečního záření, kdy se v pokožce ergosterol mění na vitamin D. Musíme si dát, ale i pozor kvůli karcinogenním vlastnostem tohoto záření. V běžných potravinách je dosti vzácný. Nejbohatším zdrojem je stále působení ultrafialových paprsků. Netučné i nízkotučné mléko neobsahuje žádný vitamin D. Patří mezi vitaminy, které jsou nejvíce nedostatkové.
Zdroje:
Především RYBÍ TUK, dále ryby (treska, tuňák, sardinky), vaječný žloutek, sluneční a UV záření…
Vitamin E (tokoferol)
Pro nás:
Je především lékem na srdce, svalové problémy a nemoci vyskytujících se u žen. Léčí a pomáhá udržovat kvalitu kůže. Celkově nám dodává chuť do života. Ženám posouvá hranici menopauzy a má příznivé účinky na kosti. Vyléčil dokonce i nemoci jako bércové vředy, těžké opařeniny či zánět ledvin.
Rady a zajímavosti
Užití železa na vitamin E, jej ničí. Proto by rozdíl mezi podáním obou látek, měl být 6 až 12 hodin. Omega 3 nenasycené mastné kyseliny (rostlinné oleje) zvyšují potřebu vitaminu E. Může nám uškodit při revmatických chorobách srdce a při úporné hypertenzi.
Zdroje:
Fazole, hrách, máslo, mléčné produkty, obilniny (kukuřice, pšeničné klíčky), olej (kukuřičný, sojový, z obilních klíčků), vejce, zelenina (listová)…
Vitamin K (fytochinon, fytomenadion)
Pro nás
Je důležitý pro správnou srážlivost krve. Má příznivé účinky na kosti, u kterých může zvýšit minerální hustotu. Celkově podporuje buněčný růst.
Rady a zajímavosti
Má schopnost výrazně snížit vylučování vápníku močí. Je mnohosložkový (vitamin K1 - je přítomen v rostlinách; vitamin K2 – produkují ho bakterie v zažívacím ústrojí; vitamin K3 - je syntetický a může se v organismu člověka a některých zvířat, přeměnit na vitamin K2). Vytváří se v tlustém střevě.
Zdroje
Vitamín K je ve všem, co je zelené. To díky tomu, protože je závislý na chlorofylu, který je obsažen v rostlinách. Dále se například vyskytuje v červené řepě, mrkvi, rajčatech, sójovém oleji, špenátu, šípkách a ve vepřových játrech.
autor: redakce | přečteno: 6551 |
Kam dál?
- PRŮVODCE SPALOVAČI TUKU
- Jak nakupovat proteinové, energetické nebo dietní tyčinky
- Méně pálení a křečí během cvičení - CYTOMAX
- Jak sval funguje, aneb hrátky s ionty…
- Vitamíny - 2. - rozpustné v tucích
- Amino Pills - představujeme Aminokyseliny
- Víte, že creatin a kasein ... ??
- Výživová strategie - před cvičením a sportovním výkonem - SACHARIDY
- Chceš být silný a svalnatý jako býk ? - tak je tu ISOBEEF !!
- PURE COCO - Kokosová voda - skvělý sportovní nápoj
- Sacharidy – proč je užívat
- Tajemství Gainerů – zázrak cukrů během cvičení
- Svaly rostou i ve spánku - NightPro Elite Protein
- Bílkoviny a aminokyseliny – alfa a omega v posilovně
- Vitargo - Dopřejte si 100 oktanů navíc !!